EPS investicijama čuva energetsku bezbednost Srbije

Veliki investicioni ciklus i projekti Elektroprivrede Srbije osiguraće da se očuva životna sredina i iz domaćih izvora proizvede dovoljno električne energije za celo srpsko tržište.

To je rekao Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS na otvaranju 14. Međunarodnog sajma energetike i 15. sajma zaštite životne sredine Ekofer u Beogradu.

Grčić je rekao da će EPS do 2025. uložiti u ekologiju 860 miliona evra i da se svi projekti u povećanje i modernizaciju kapaciteta elektro-energetskog sistema rade uz poštovanje najviših evropskih i svetskih ekoloških standarda.

„Osnovni zadatak EPS-a je da ostane nezavisan sistem i da svi naši korisnici, kojih ima 3,5 miliona u Srbiji i dalje dobijaju električnu energiju koja je proizvedena u Srbiji. Time EPS doprinosi energetskoj bezbednosti i nezavisnosti Srbije. U obavezi smo i da nastavimo sa razvijanjem EPS-a, kojem je mesto u samom vrhu tehnoloških dostignuća i inovacija“, rekao je Grčić.

On je istakao da će i treću godinu za redom EPS završiti sa profitom i da je na ovogodišnjoj listi na devetom mestu po uspešnosti poslovanja u jugoistočnoj Evropi.

„MMF je posle tolikih kritika u prethodnom periodu rekao da je EPS ozbiljno napredovao, visoko podigao nivo poslovanja i da je kompanija koja ima budućnost“, rekao je Grčić i najavio da će se nastaviti unapređenje poslovanja, a da će posebna pažnja biti posvećena investicijama.

„Uskoro će zaživeti prvi EPS-ov vetropark u Kostolcu, pokrenut je projekat odsumporavanja u TENT A, a odmah će uslediti i u TENT B. Aktiviran je projekat gradnje novog bloka B3, snage 350 MW u TE „Kostolac B“, za koji je dogovor postignut još 2008, a sada imamo gradilište. Do kraja godine ili početkom 2019. EPS će raspisati tender za investiciju kapitalnog remonta blokova A1 i A2 u TENT A, vrednu 200 miliona evra, koju će realizovati sopstvenim sredstvima iz ušteda. Nastavićemo izgradnju TE „Kolubara B“ i to jednog bloka snage 350 MW. Nadamo se da će već naredne godine početi projekat gradnje Moravskih hidroelektrana“, naglasio je Grčić.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Stevica Deđanski je rekao da je posle tri decenije stagnacije ponovo pokrenut investicioni ciklus u energetici koji će državi osigurati energetsku bezbednost, što je za Srbiju od strateške važnosti.

„Srbija je energetski bezbedna država, a tome će doprineti i pokrenuti investicioni ciklus vredan više od tri milijarde evra, koji će trajati do 2025. godine“, rekao je Deđanski.

Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine poručio je da svi moramo promeniti svest i prestati da zagađujemo životnu sredinu.

„Znate da sam često kritikovao naš elektro-energetski sistem zbog onoga što se radilo po pitanju životne sredine prethodnih decenija, dok sada moram da pohvalim EPS koji je već uložio 300 miliona evra u ekologiju i planira do 2025. da uloži više od 800 miliona evra. To je dobar primer i da svako od nas treba da po pitanju ekologije gura kamen uzbrdo i prebaci ga na drugu stranu“, rekao je Trivan.

Međunarodni sajmovi Ekofer i Sajam energetike trajaće do 5. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom Snaga prirode.