EPS predstavio novi proizvod – zelenu energiju

Elektroprivreda Srbije je na Sajmu zaštine životne sredine i prirodnih resursa predstavila novi proizvod na tržištu električne energije za komercijalne potrošače – zelenu energiju sa garancijomFirme će moći od EPS-a da kupe struju proizvedenu isključivo iz obnovljivih izvora energije i time doprinesu očuvanju zaštiti životne sredine i porizvodnju iz obnovljivih izvora.

Garancije porekla električne energije izdate u Srbiji će u nareddom periodu važiti i u Evropi.

Direktor Sektora za razvoj slobodnog tržišta u „EPS Snabdevanju“ Bratislav Džombić je objasnio da je zelena energija namenjena za upotrebu krajnjim kupcima i da je proizvedena uz povoljne uticaje na životnu sredinu.

„Na tržište danas uvodimo u ponudu proizvod koji je potpuno ekološki“, naglasio je Džombić.

Uvedena je garancija porekla na tržištu električne energije, koja garantuje da struja vodi preklo iz obnovljivih izvora.

Garanciju čini elektronski dokument koji kupcu dokazuje da je struja proizvedena iz obnovljivih izvora energije, tako da svaki prizvedeni megavat zelene energije ima svoju etiketu.

Džombić kaze da proizvođač zelene energije mora prvo da se registruje u registar proizvođača iz obnovljivih izvora energije, a zatim da se registruje u EMS-u.

Krajem 2017. godine stekli su se, kako kaže, svi regulatorni uslovi da se u Srbiji primeni sistem graancija i u januaru 2018. počelo sa radom telo za izdavanje garancije porekla.

„Sistem grarancije porekla je uređen na evropskom nivou, tako da će ta garancija izdata u Srbiji važiti i u drugim državama i u skladu je sa praviima Evropske asocijacije „, naveo je Džombić.

EPS proizvodi 30 odsto struje iz hidro potencijala i ti megavati su u sistemu garancije porekla energije iz obnovljivih izvora energije.

„Na ovaj način razvijamo bolju i čistiju energiju za budućnost koja dolazi“, poručio je Džombić.

Privodi se kraju pregovaračka strategija za poglavlje 27

Otvarajući sajmove životne sredine i energetike, ministar Goran Trivan je poručio da svi moramo promeniti svest i prestati da zagađujemo životnu sredinu.

„Proglašavaju nas često za Don Kihota, ali naše vreme je došlo i samo je pitanje ko je to shvatio“, rekao je Trivan.

Istakao je da je to ministarstvo za samo godinu dana rada privelo kraju pregovaračku strategiju za poglavlje 27 koje se tiče ekologije i izrazio nadu da će pregovori uskoro biti otovreni.

Trivan kaže da je često kritikovao naš elektro-energetski sistem zbog onoga što se radilo po pitanju životne sredine prethodnih decenija, dok sada mora da pohvali EPS koji je već uložio 300 miliona evra u ekologiju i planira do 2025. da uloži više od 800 miliona evra.

On je rekao da je to dobar primer i da svako od nas treba da po pitanju ekologije gura kamen uz brdo i prebaci ga na drugu stranu.

EPS će do 2025. uložiti u ekologiju 860 miliona evra 

V.d. direktora EPS-a Milorad Grčić je rekao da će EPS do 2025. uložiti u ekologiju 860 miliona evra i da se svi projektu u povećanje i modernizaciju kapaciteta elektro-energetskog sistema rade uz poštovanje najviših standarda.

Grčić je najavio da će u narednom periodu posebna pažnaj biti posvećena investicijama u hidro sektoru, ali i sektoru obnovljivih izvora energije, posebno iz snage vetra.

„U obavezi smo da nastavimo sa razvijanjem EPS-a pošto mora biti u samom vrhu tehnoloških dostigunuća i svih inovacija“, rekao je Grčić.

Grčić je rekao da je i MMF posle tolikih kritika u prehtodnom periodu rekao da je EPS ozbiljno napredovao i podigao nivo poslovanja.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Stevica Deđanski je rekao da je posle tri decenije stagnacije ponovo pokrenut investicioni ciklus koji će državi osigurati energetsku bezbednot, što je za Srbiju od strateške važnosti.

„Srbija je energetski bezbedna država, a tome će doprineti i pokrenuti investicioni cikllus vredan više od tri milijarde evra, koji će trajati do 2025. godine“, naveo je Deđanski.

Rekao je da je energetska efikasnost prepoznata kao budućnost Srbije i da ćemo do 2020. imati na mreži 500 megavata iz obnovljivih izvora energije.

Međunarodni sajmovi ECOFAIR i Sajam energetike trajaće do 5. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom Snaga prirode.

Ministarstvo zaštite životne sredine tradicionalno je pokrovitelj sajma ECOFAIR na jednom mestu okuplja predstavnike državnih organa i institucija, privrednih subjekata, stručnih i nevladinih organizacija, kao i medija.

Cilj je međusobno povezivanje, razmena znanja i iskustava i uspostavljanja tešnje saradnje radi dostizanja ciljeva u zaštiti životne sredine u nacionalnim i međunarodnim okvirima.

Ministarstvo će na sajmu predstaviti najaktuelnije aktivnosti i projekte na zaštiti životne sredine, a u okviru pratećeg programa sajma organizuje panele posvećene najznačajnijim ekološkim temama.

Radno vreme sajmova je od 10 do 17 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara, za studente sa indeksom i grupne posete 100, a parking je 100 dinara po satu.